Mister V. and the Shadowband

Mister V. and the Shadowband

Pat Kreeg het lumineuze idee om instrumentale muziek in kleine bezetting te maken.
Bass – drums – Gitaar

Wat begon als een schoolproject is ondertussen vrij breed uitgegroeid tot een ware perfecte beleving wat instrumentale muziek met gitaar als centraal instrument.
Zoveel mogelijke muziekstijlen komen aan bod – en de mogelijkheden zijn immens.
De grote voorbeelden die soort muziek typeert zijn de shadows en hun gevolg – Dick Dale en Duane Eddy – De Hellecaster – Danny Gatton -Pat Metheny – Wes montgomery en vele vele anderen.
Alle blues rockabilly country Folk pop jazz Latino met zeker Bossa Nova Bluegrass – rockgenres liggen aan de basis van de werken.

Line Up:
– Pat van Daele: gitaren
– Math Vanden Houtte: bas keys
– Miel Detemmerman: drums

Mister V's and the Shadowband
Mister V's and the Shadowband

Historie: Mister V. and the Shadowband

Mijn eerste opname met de shadowband, al de nummers zijn eigen composities die gemaakt werden door de jaren heen zonder de gedachte ze te vereeuwigen en die uiteindelijk dan toch werden opgenomen. Zo dateren: “Boekarestie” en “We” van omstreeks 1991, ik heb die gecomponeerd in Boekarest in de Plaza Cultura in het hartje van de stad tijdens een tourneé doorheen Roemenie met Johnny Weismuller and the rocking pirates – groep uit Ronse waar ik toen speelde als Rockabilly gitarist samen met o.a. Sax speler Dieter Limbourg en gitarist Johan Vanderaspoilden – Clairy Roman op Bas.

Bij toeval, lang na datum stel ik aan Emilio De temmerman – een jong getalenteerde drummer uit mijn streek voor om enkele nummers op te nemen om die naderhand op zijn facebook voor te stellen. Wij beginnen spontaan “Drummerboy” en “Trip to Bluesland” op te nemen. De opnamesound van de drum is vrij goed – Emilio speelt met het beste drummateriaal die momenteel voorhanden is. Ik sleur er Mathieu bij, die de baslijnen voor zijn rekening neem. In een vijftal sessie worden: “The Night en Everyday, Bad Weather, Dust en We……, Moon shadow en Volcano, Sunrise – Who…. en Boekarestie en ten slotte Eleven” opgenomen. Voor mij schitterend.
De gitaren die ik daarvoor gebruik zijn mijn Gibson 335, Polytone en Pato-tele synthesizer gitaar samen enkel “New Technologie toestellen” De rest is historie en veel studiowerk. De sounds die ik gebruik zijn nogal clean en afgekeken van één van de grote, zoniet de grootste gitarist in mijn ogen op deze aardbol Pat Metheny.

De opnames zijn niet helemaal Jazzy of Bluesy maar hebben er duidelijk tegen gelegen, noem het maar tchill muziek – easy listening voor zij die dat beter verstaan – het is tenslotte is een verduidelijking hoe ik persoonlijk gitaarmuziek smaak, hoor, denk, voel en proef. Kortom “Thats me.”(dat ben ik)

En van t’een komt t’ander wij nu 5 albums ver en er staan er nog op de Playlist.
Mijn ongelofelijke dank aan Emilio en Mathieu om dit project waar te maken en voor zij die naar dit soort muziek luisteren – geniet.

Noot 1: Emilio is drummer bij “Romy veur ne euro” en bij vele andere bands uit de regio Mathieu speelt in een aantal bands samen met mij als bassist.

Noot 2: Waarom shadowband – wel, ik wil mijn muziek brengen met enkel bass en drum die mij begeleidden en dus in mijn shaduw spelen vandaar.